Leif Östlings ”slarvighet” är en alltför liten utmaning

Leif Östlings ”slarvighet” eller måndagens partiledardebatt vore kanske lämpliga teman för denna veckas skrivelse, men utmaningen är för liten. Jag har en mindre öppen och långt svårare dörr jag vill försöka sparka in; att övertyga dig om att ge en grej en chans.

Tänk dig ”Stjärnorna på slottet” på temat politik och ledarskap men utan genanta aktiviteter, köksseanser och personligt gnissel och bråk. Då har du konceptet för TV-serien ”Da vi styrte landet” (När vi ledde landet) där Norges mest inflytelserika politiska ledare de senaste fyrtio åren samlas. De sex senaste nu levande statsministrarna – fyra män och två kvinnor – möts över middagsbordet för att prata om uppdraget, och livet som landets högsta ledare.

Statsministrarna leder varsin episod där vi får ta del av deras väg mot toppledarjobbet, egna bedömningar av ett par av de viktigaste händelserja de hanterade under sin statsministerperiod (privat och på jobbet), guldklipp från statskanalen NRKs arkiv samt inte värst djuplodande samtalsklipp från middagsbordet. Som du förstår är det ingen tv-fest för politiska finsmakare. Att du är Norgevän är inte heller ett krav. Målgruppen är mycket bredare och vi chefer har en extra dimension att hämta.

Behovet av trygga ledarförebilder är stort givet det senaste årets nästintill dagliga dos av skandaler, katastrofer, terrordåd, åsiktspolariseringens avigsidor och oförskämdheter. ”Da vi styrte landet” erbjuder just det – en god, skön och stärkande ledarfilt. Efter två episoder tänker jag speciellt på att:

Samtalet över middagsbordet är öppet, gemytligt och hjärtligt. Statministrarna tycks alla vara utmärkt goda vänner – över åsikts- och partigränserna – och serien väcker ljuva minnen om tiden då det (politiska) ledarskapet var mer värdigt, anständigt och förtroendeingivande.

Vi kan idag lämnas med intrycket att allt var stabilt och trögrörligt fram till digitaliseringen, som anlände med okontrollerbar kraft för något tiotal år sen. TV-serien är en fin och stark påminnelse om hur stor förändring vi har åstadkommit och hanterat de senaste fyrtio åren. Gro Harlem Brundtland blev Norges första kvinnliga statsminister 1981. Kjell Magne Bondevik var den första statsministern som öppet berättade om sin psykiska ohälsa och sjukskrivning på grund av ”en depressiv reaktion” (1998), bara för att nämna två av många exempel som lämnar en god känsla kring vad gott ledarskap kan åstadkomma.

Statministrarna reflekterar återkommande kring frågan om chefsjobbet ”är värt det”? Svaren som är en kombination av upplyftande och smärtsamma torde ge alla chefer något att tänka på.

Känner du att det du gör har betydelse för andra, och att du också av och till får höra att du har betytt något. Då lever du ett gott liv.” Kjell Magne Bondevik, Kristelig Folkeparti om jobbet som norsk statsminister (1997–2000 och 2001–2005).

Är det värt det för landet? Är det värt det för politiken? Är det värt det? Det beror på vem man frågar. Och sen är det några som måste märka några av konsekvenserna. De närmaste, de som inte får den tid och uppmärksamhet de gärna önskar sig.” Gro Harlem Brundtland, Arbeiderpartiet, om tillvaron som toppolitiker och fyrabarnsmamma. Brundtland lämnade partipolitiken något år efter att hennes 25-åriga son valt att avsluta sitt liv.

Och sist men inte minst är serien en påminnelse om ledarskapets viktigaste ingrediens, nämligen förtroende. Gro Harlem Brundtland vann under sina tio år som statsminister hela folkets förtroende och beskrivs än i dag som landsmoder, trots att hon genomförde synnerligen impopulära åtstramningar i ekonomin efter finanskrisen. Jens Stoltenberg blev först "en politisk popstjärna" och sen landsfader delvis på grund av sitt ledarskap tiden efter Utöya. De båda lyckades med konststycket att vinna hela befolkningens djupa respekt och förtroende oavsett färgval på röstsedeln.

Att bli kallad landsmoder är en positiv sak. Du vet att rollen du har spelat, att den har satt intryck, de många åren jag ansträngde mig för att göra ett bra jobb. Man hade uppnått en grad av förtroende i befolkningen. Det är det som det handlar om när man leder ett land.” Gro Harlem Brundtland, Arbeiderpartiet (statsminister i Norge) om epitetet ”landsmoder”.  

Tre politiska partier är representerade kring ”Da vi styrte landet”-bordet. Fyra av de sex personerna har passerat pensionsåldern, en är sittande statsminister och en annan är chef för NATO. Jag kan inte minnas senast en tv-serie fick mig att må så bra.

Vill du ge serien en chans? Den finns på NRK TV (=SVT Play).


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen