Mellanchefer har det mest ångest- och depressionsframkallande jobbet

Livet blev bättre då jag gick från att vara medarbetare till mellanchef. Ännu bättre blev det då jag blev vd. Men allra bäst blev det då jag tog klivet och startade eget och blev min egen vd. 

Det har helt klart sina tjusningar att som chef inte behöva stå för någon annans beslut än mina egna. Jag har dock inget minne av att jag upplevde den klassiska mellanchefsrollen som speciellt knepig. Jag trivdes utomordentligt bra. Det var först efter att jag blev vd som jag började förstå att mellanchefsrollen hade varit tärande. Men det var ju också mer än tio år sen. Hade jag varit mellanchef idag så hade jag förmodligen fattat det tidigare.


Mellanchefers svåra i-kläm-tillvaro är ingen nyhet, men det som förtjänar tidningsrubriker är att mellanchefsuppdraget har blivit arbetsmarknadens mest depression- och ångestframkallande jobb. Traditionellt har det varit de med lägst inkomst, utbildning och möjlighet att påverka – det vill säga medarbetarna – som har varit mest utsatta för stress och psykisk ohälsa på jobbet. Så är det inte längre enligt en omfattande och mycket uppmärksammad forskningsstudie från Columbia University år 2015.

Vd’ar och höga chefer i all ära, det är bevisat att det är det stora kollektivet av mellanchefer som är avgörande för medarbetares engagemang och verksamheters produktivitet och resultat. Trots den vetskapen är mellancheferna ofta hunsade och förbisedda som ”överflödiga byråkrater”. Konsekvenserna är bland annat stegrande arbetsrelaterad psykisk ohälsa och sjukskrivningstal för chefer och alarmerande låga engagemangssiffror hos både chefer och medarbetare. Alla förlorar.


Vi ska nog inte förvänta oss att toppen ska genomföra behövliga underverk för mellanchefsrollen inom kort, men det finns en hel del som mellanchefer kan göra för att tillvaron ska bli mindre ångest- och depressionsframkallande. Jag har fyra enkla tips:

 Vertikal växling – styr ditt umgänge
Helt ny forskning har kommit fram till att det som gör mellanchefsrollen så utmattande är själva rollväxlingarna mellan att vara aktningsfull underställd och beslutsam överställd. Människan är notoriskt dålig på att växla mellan uppgifter, och ännu svårare är det om uppgifterna kräver olika mindset. Enligt studier kostar det känslomässigt, fysiskt och kognitivt för mellanchefer att skifta mellan förväntningarna som kommer med de två olika rollerna; underställd och överställd.

Tips: Minimera antalet tillfällen och situationer under en arbetsdag/arbetsvecka där vertikal rollväxling behövs, exempelvis genom att se till att inte ha möten eller mejlväxling mellan dig, din chef och dina medarbetare samtidigt. Eller få slut på din chefs micromanagerande.

 Micromanagement – låt inte chefen göra ditt jobb
Det är mycket vanligt att chefer när de stiger i graderna tar med sig de uppgifter som fick dem att känna sig framgångsrika på förra chefsjobbet. Det är förklaringen till micromanagerande och chefer som petar i underställda chefers lådor. Underställda chefer får inte möjlighet att utföra sitt jobb, och alla chefer gör ett jobb mindre betydelsefullt än vad uppdraget egentligen förutsätter. Mellancheferna får mindre makt och möjlighet att påverka. Frustationen stiger och engagemanget sjunker.

Tips: Din chef kanske har den bästa intentionen när hen överdrivet involverar sig i ditt chefsuppdrag. Utgå inte från att din chef är medveten, varken om varför eller konsekvenserna av sitt beteende. Gör er båda en tjänst och inled en konstruktiv dialog med syfte att klargöra ”skillnaden mellan mitt och ditt” chefsuppdrag.

 Omöjligt uppdrag – ställ krav
Generellt har det skett en maktförflyttning i samhället från chefer till medarbetare, kunder/allmänheten och media. Mest makt har mellancheferna förlorat främst för att verksamheterna har plockat dem på befogenheter och ökat kontrollen. Det är aldrig bra att förlora möjligheten att påverka och synnerligen inte när ansvaret finns kvar. Medarbetarna – som i regel också saknar beslutsbefogenheter – har möjligheten att placera skulden någon annanstans vilket enligt forskningen gör gott för den psykiska hälsan. Samma privilegium har inte mellanchefen.

Tips: Ställ krav. Om du ska axla ansvaret så är det 100 procent logiskt att du också får förtroende att tilldelas mandat och beslutsbefogenheter. Om inte du inte kan få bestämma inom ditt ansvarsområde, så bör du fundera på om ett omöjligt uppdrag är rätt för dig.

 Mindre ensamt – bygg chefskollektivet
Gemenskapen och det sociala stödet på jobbet har stor påverkan på en persons psykiska hälsa och förmåga att få saker gjorda på jobbet. Solidaritetskänslan och det sociala stödet är i regel mycket starkare inom medarbetarkollektivet än inom chefskollektivet. Och ensamheten påverkar inte bara mellanchefens välmående, men också maktbasen och möjligheten att påverka och få saker gjorda. Ensam är som bekant inte stark.

Tips: Jobba på ditt chefsnätverk. Det kommer förmodligen vara välkommet eftersom mellanchefskollegorna har samma behov.

Det är min absoluta övertygelse att det smartaste våra högsta ledningar kan göra är att satsa på mellancheferna. För utväxlingen skulle bli stor om de fick rimliga förutsättningar att göra ett bra jobb. Men kanske är det så att begåvningsnivån är något högre på mellanchefsnivå än längst upp? Inte osannolikt. Mellanchefer, ta för er och ta hand om er!


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen