Myndighetens bedrövliga chefsförakt

Irritationen pyr bara jag ser rubriken, men eftersom jag var så negativ förra gången de ansträngde sig så bestämmer jag mig för att hejda min misstro. En ärlig chans och några minuter senare är jag arg på riktigt.

2016 inledde jag med att rata Arbetsmiljöverkets påkostade informationskampanj Utmaningen inför lanseringen av de nya reglerna för organisatorisk och social arbetsmiljö samma år. Den gången skrev jag bland annat att hade jag inte vetat bättre så hade jag efter de 8:08 filmminuterna längtat efter att bli utmattningsdeprimerad. De bortkastade skattemiljonerna åsido så var det som irriterade mest den totala avsaknaden av förståelse för komplexiteten i chefsuppdraget och den onödiga stress som påfördes chefer. Den skenande arbetsrelaterade psykiska ohälsan är en viktig och knepig utmaning för oss chefer, våra medarbetare och hela det svenska samhället. Vi borde kunna förvänta oss mycket mer av en ansvarig myndighet som Arbetsmiljöverket.  

Nu två år senare har Arbetsmiljöverket tillsynes fortfarande inte mer att erbjuda. Snarare mindre. Myndigheten har även nu en angelägen fråga på agendan, nämligen otillbörlig konkurrens och att fler och fler chefer känner sig tvingade att fuska. För att råda bot på problemet släppte Arbetsmiljöverket för några veckor sen spelappen The Boss.

De (sannolikt få) chefer som tar sig förbi det chefsfientligt klingande namnet (obegripligt nog på engelska) samt de två förbannade medarbetarna på illustrationen, ska enligt myndigheten få lära sig hur vi kan frestas att kompromissa med våra anställdas säkerhet för att vinna fördelar gentemot våra konkurrenter, och att osund konkurrens leder till att människor far illa.

Att vi chefer ska leka oss till lärdom och nya insikter i nutida gamification-anda är ingen dålig idé. Det är genomförandet som är provocerande uselt i sin brist på förståelse för chefer och komplexiteten i vår vardag. Att chefsfientligheten som genomsyrar alla delar av spelet har godkänds av myndighetens chefer är speciellt häpnadsväckande.

Idiotiska svarsalternativ

Man behöver inte vara speciellt insatt i arbetslivet för att inse att chefer som fuskar inte gör det för att de är dumma i huvudet. Enligt Arbetsmiljöverket själva är det endast 23 procent av arbetsgivarna som tycker att chefer och arbetsledare har tillräckligt stöd från sin ledning för att kunna skapa en god arbetsmiljö. Men enligt spelets svarsalternativ tycks Sveriges chefskår ligga långt under medel när det gäller begåvning. Ett par exempel:

Kränkningar

Man behöver inte vara en superpedagog för att inse att den sämsta grunden för lärande och beteendeförändringar är att möta sina elever med avsky, och som om de vore elaksinnade idioter i behov av uppläxning. Här är några exempel på hur Arbetsmiljöverket ger i feedback till chefer som svarar fel i spelet:

Utskällning

I spelet avrundas de idiotiska svarsalternativen och de kränkande tillmälena till chefer som inte svarar rätt, med att en ”medarbetare” ger chefen en aggressiv utskällning och ett mästrande pekfinger. Några citat:

Arbetsmiljöverket avslöjar i The Boss ett synnerligen omodernt sätt att se på lärande och utveckling, men mer bedrövligt agerar de i strid med sitt uppdrag och sin egen lagstiftning. Obegåvad, mästrande och elaksinnad feedback som ”skärpning”, ”det där gick inte bra – du är en typisk fuskare” eller ”jag vet inte ens om det är någon poäng att prata med dig” kan garanterat skapa just stress och en dålig psykosocial arbetsmiljö!  

Det mest upprörande med spelet är inte heller denna gång de bortkastade skattemiljoner, utan avsaknaden av förståelse för komplexiteten i chefsuppdraget, chefsfientligheten och den psykosociala stress som påförs chefer.

Vore jag hög chef på Arbetsmiljöverket, med brinnande ambitioner om att åstadkomma förbättringar i svenskt arbetsliv – så skulle jag över allt annat prioritera att åtgärda chefsfientligheten och -okunskapen inom myndigheten. Hyttande pekfingrar och kränkande tillmälen är fel väg att gå. Det är bara genom gott samarbete – mellan myndighet och chefer – som vi kommer lyckas hejda den högst bekymmersamt skenande arbetsrelaterade ohälsan och den otillbörliga konkurrensen. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen