Fyra kända chefer belyser okunskap, kompischefsmisär och oersättliga chefers dystra öde

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Förra veckan bjöd fyra kända varav en avgången chef oss mer anonyma chefer på några värdefulla påminnelser om

…att vad vet vi chefer egentligen?

Det är själva fan om vi har en sådan miljö, en sådan upplevd miljö, på Aftonbladet.” Sofia Olsson Olsén, vd, Aftonbladet efter Dagens Nyheters granskning av arbetsmiljön på Aftonbladet

Aftonbladets vd och tillika före detta HR-chef Sofia Olsson Olsén säger att hon inte känner igen bilden som hennes medarbetare ger av arbetsmiljön på företaget. Vi har nolltolerans och jag har aldrig lagt fingrar emellan, försvarar hon sig. Vd:ns intervju i DN efter tidningens granskning av Aftonbladets arbetsmiljö är inte rolig läsning för den som är förtjust i skickligt och ansvarstagande ledarskap. Desto mer upplyftande var det att i söndags läsa Olsson Olséns underställda chefs, – tillika den sexövergreppsanklagade Fredrik Virtanens närmsta chef Karin Petterssons – artikel på samma tema.

Jag känner inte igen mig i bilden som målas upp i DN. Samtidigt kan jag inte säga att beskrivningen är osann. 

Jag inser i dessa dagar att jag själv blivit avtrubbad. Att jag duckat strider som jag borde tagit. Jag är dessutom högt i hierarkin, långt ifrån sommarvikarierna på nyhetsdesken. Alla berättelser når inte till mig.” 
Karin Pettersson, chef Aftonbladets ledarsidor

Pettersson visar tecken på chefs- och ledarbegåvning när hon som (hög) chef förmår hålla truten och lyssna oerhört noga och med eftertanke när medarbetare och mellanchefer beskriver företagskulturen. Olsson Olsén insinuerar att det finns en i saklig mening faktisk (korrekt) och en upplevd (mindre sann) psykosocial arbetsmiljö. Petterson har förstått att den upplevda miljön är den sanna och att de längre ned i organisationen är bättre språkrör för företagets kultur och miljö än hon som hög chef är.

Förra veckans turer kring Aftonbladet (andra mediahus, svenska fotbollsförbundet med mera) är en påminnelse till alla chefer om att:

  • Höga chefer är de som känner sin organisation sämst.
  • Frestelsen att tysta ner och isolera sig från andras åsikter är stor, när det andra alternativet slår hårt på chefens möjligheter att möta högt ställda resultatkrav.
  • Självinsikt när det kommer till att se sin roll i att ha fostrat fram varianter av okultur kräver stor mognad och ännu större ansvarstagande.

…hur illa det är med kompischefer

Vi umgås privat, ofta i lite större grupp, men åter igen, det skulle aldrig påverka min bedömning när det gäller en professionell situation.Casten Almqvist, vd, TV4 om påståendet att han och två andra chefer har haft en osund vänskapsrelation med programledaren Martin Timell

TV4 vd:n Casten Almqvist hävdar att han ojävigt kan skilja på arbete och det privata. Och med fler hyvens och rekorderliga tjänstemän som Almqvist kunde vi i så fall skrota landets mut- och jävlagstiftning. Men trots Almqvists övertygelse om sin förträffliga bedömningsförmåga så är ojävighet omöjlig om känsloband finns. Och just därför finns lagstiftningen. Nu har vi ingen lag mot att vara en kompischef, men det goda omdömet är en hyggligt viktig ingrediens för alla med ambitioner om att vara en bra chef och ledare.

Förra veckans turer kring TV4 är en påminnelse till alla chefer om (något av) det som händer när chefen odlar vänskap med en eller flera utvalda underställda:

  • Favorisering – misstänkt eller verklig, det spelar ingen roll. Förtroende för chefen och dennes ”medarbetarvän(ner)” skadas oavsett. Det i sin tur påverkar produktiviteten negativt.
  • Feedback kvävs och konsekvenser uteblir – chefer ska bedöma och ge medarbetare feedback, och i värsta fall avskeda dem. Det blir svårare att sätta verksamhetens behov först för chefer som tillåter sig att ha nära vänskapsrelationer på jobbet.

 

…chefers (o)ersättlighet

Anna Kinberg Batra kämpade in i det sista för att få sitta kvar som partiledare för Moderaterna. Hon grundade sin kamp och argumentation i en övertygelse om att hon helt klart var den bästa ledaren för partiet. Allt skulle bli sämre utan henne.

Nu två månader efter Kinberg Batras avgång och en månad efter att Ulf Kristersson tog över som partiledare pekar alla pilar kraftigt uppåt för Moderaterna – visar siffror som kom förra veckan. Den hårt arbetande, dedikerade och rätt dugliga chefen blev på bara några dagar en obetydlig parantes i partiets och allmänhetens minne. Och efterträdaren glänser – Kristersson hyllas redan som den stora frälsaren.  

Kinberg Batras dystra öde är en påminnelse till alla chefer om att ingen av oss är oersättlig. Oavsett om det handlar om ett chefsjobb vi så gärna vill behålla eller ett där vi mest av allt biter ihop, tyngda av plikt och ansvar samt övertygade om allt skulle rasa ihop om vi lämnade – så är det klokt att fundera en extra vända eller två på om kampen är mödan värd.

 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen