Vad chefen har åstadkommit är inte den relevanta 100-dagars-frågan

Vi skriver idag dag 96 och President Donald Trump närmar sig det berömda 100-dagars-sträcket. Själv hävdade Trump nyligen att No administration has accomplished more in the first 90 days.. Historikerna sänkte snabbt hans påstående och Trumps historiskt lägsta 100-dagars-förtroendesiffra (41.7 %) säger sitt. I den utsträckning fakta fortfarande har betydelse.

The Washington Post: Trump’s claim that ‘no administration has accomplished more in the first 90 days’

The Guardian: 100 days: How Donald Trump compares with last five presidents


Men kanske har Trump rätt i att denna av Franklin D. Roosevelt instiftade 100-dagars- mätsticka för nya presidenter är konstlad och irrelevant i det stora sammanhanget. För till skillnad från oss vanliga chefer har presidenten hela fyra år på sig att åstadkomma något.

Under chefens första 100 dagar finns det många fallgropar, och som jag har skrivit om tidigare så har Trump trillat i dem alla. Men oavsett president eller vanlig chef, så är inte vad chefen har åstadkommit den mest intressanta 100-dagars-frågan. Bättre spenderad tid är det att fundera kring om chefen har lärt sig något de första tre månaderna på jobbet.

Att lära sig det nya jobbet är en stor uppgift inte bara för presidenter, men för alla som tar sig an ett nytt chefsuppdrag. Och jag känner inte den chef som efter hundra dagar inte har upplevt sitt nya uppdrag som mer knepigt och komplext än de gjorde då de skrev under anställningsavtalet. Alla chefsjobb kräver därför on-the-job-training och handledningen är i regel skral. Spridda skurar av felsteg är vanliga. Och hur väl chefen kommer att lyckas beror framförallt på förmågan att lära och lyfta sig. 

När det gäller chefsuppdraget amerikansk president har vetenskapsmän kommit fram till att deras framgång beror på presidentens
(1) områden och omfattning av okunnighet
(2) ödmjukhet att erkänna sin okunnighet
(3) förmåga och kraft – politiskt, moraliskt och intellektuellt – att ta itu med sin okunnighet.

Trepunktslistan fungerar alldeles utmärkt på oss helt vanliga chefer också. Den borde utgöra agendan för alla 100-dagars-samtal (och 300-dagars, 600-dagars, 900-dagars….) mellan chef och underställd chef ny på uppdraget.

På söndag är det dags för Trumps 100-dagars-samtal. (1) Omfattningen av Trumps okunnighet är historisk. Han slår alla sina företrädare när det kommer till brist på erfarenhet och bildning inom politik, historia, regeringsarbete och världsaffärer. (2) De senaste veckorna har Trump visat tecken på att han börjar lära sig ett och annat på jobbet. Hälsopolitik är ”so complicated”, Kina- och Nord-Koreafrågan ”it’s not so easy” och Nato är kanske inte så dumt ändå. Han kanske saknar ödmjukheten att publikt erkänna sin okunnighet, men små steg med nya insikter är det tecken på. (3) Den viktigaste 100-dagars-frågan är om Trump har förmågan att inte bara förstå att ingenting är så enkelt som han trodde, men också om han kan åtgärda sin okunskap och faktiskt lösa det komplexa och svåra chefsuppdrag han har tagit sig an.

Den sista frågan är avgörande för alla chefer, 100 dagar in i det nya jobbet – som vi alla trodde skulle bli enklare än det visade sig vara.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen