Corbyn idiotförklarades, men han har en poäng. Han missade bara att alla tycker det är pest

En modern ledare har han aldrig varit, men han lyckades ändå överraska med sin mossighet. Inför helgens val av ny ledare till Storbritanniens Labourparti släppte den sittande chefen - 67-åriga Jeremy Corbyn - manifestet ”Working with Women”. Programförklaringen må ha innehållit alldeles utmärkta åtgärdsförslag, men allt folk brydde sig om var Corbyns dubbeltsexistiska programpunkt som låter som följer:

"The behavior of companies that encourages an ethic of after-work socialization in order to promote themselves within the company benefits men, who don't feel the need to be at home looking after their children, and it discriminiates against woman who want to, obvisouly, lokk after the childen that they've got."

Det tog hus i helvetet i medierna. Corbyn idiotförklarades och stämplades som sexist. Både män (som enligt Corbyn inte bryr sig om sina barn) och kvinnor (som enligt Corbyn inte bryr sig om något annat än sina barn) blev förbannade. Många tolkade Corbyn dithän att han önskade att förbjuda after-work (AW) helt och hållet och det är en provokation större än sexism i ett lamd så djupt betuttade i sitt puböl.

Det finns också en känga till oss chefer i Corbyns programförklaring. Vi är bovarna som ”encourages an ethic of after-work socialization”. Han åsyftar till de tillfällen där vi chefer med mer eller mindre tvång bjuder in till AW, middagar, konferensresor och allehanda teamaktiviteter. Motvilligt måste jag medge att Corbyn är inne på något här. Han har emellertid missat den avgörande detaljen att kvinnor och män avskyr socialt jobbumgänge efter arbetstid precis lika mycket. Den obetalda förlängningen av arbetsdagen inkräktar på det vi har så alltför för lite av redan: tid med familjen, tid med vänner och tid för egna intressen (våra utrotningshotade ”hobbies”). Och avskyn är oberoende av kön och huruvida man är förälder eller inte.

Nu är det inte så att vi chefer (tvångs)bjuder in till socialt jobbumgänge för att vi själva har oceaner av tid över efter att familj, vänner och hobbies har fått sitt. Vi gör det delvis för att det är tradition. Och delvis för att vi vet att vänskapliga relationer kollegor emellan ökar produktiviteten.

Uråldrig tradition
Skapelserna AW, teammiddagar och dess lika härrör från en tid då vi hade rörpost, möten var sällsynta och vi satt hela dagarna ensamma på våra kontor och väntade på att den fasta telefonen skulle ringa. Idag har vi 200 emejl och sms om dagen, vi spenderar mestadels av vår arbetstid i mötesrum tillsammans med kollegorna och våra kontorsrum har omvandlads till vardagsrumsinspirerande kontorslandskap där vi förväntas arbeta, umgås och ha hemtrevligt på en och samma gång. Vi får höra om kollegornas privatliv på lunchen, över skrivbordet och i jobbmöten, och som om det inte räckta så följer vi dem på Facebook och Instagram. Dagens arbetsliv är så hypersocialt att vi är helt slutkörda vid arbetsdagens slut. Och aldrig har orken och lusten att umgås med kollegorna efter kl 17 varit mindre. Idag är det otidsenligt och lite tondövt att som chef bjuda på AW, middagar och dess like. Det är nog dags för oss chefer att skapar nya traditioner.

Nya traditioner
Oavsett mejl, Facebook och möteshysteri, faktum kvarstår att vi är mer nöjda och produktiva på jobbet om det finns vänskapliga relationer kollegorna emellan. Men hur skapar vi chefer sådana band utan att tvinga medarbetarna äta middag med oss och kollegorna en torsdagskväll? Söker vi stöd i forskningen så är det så att de vänskapliga jobbrelationerna utvecklas:

  • Som bäst när det finns en upplevelse bland medarbetarna om att de har ett tydligt, gemensamt och meningsfullt uppdrag.
  • När man äter, leker/spelar eller gör gemensamma intressen tillsammans.
  • När man inte bara pratar jobb.


Så om vi generellt tycker att det är en bra idé att respektera majoritetens önskan om att inte känna sig tvungna att umgås efter arbetstid så kan vi exempelvis:

  • Se till att det finns en tydlig, gemensam och meningsfull målbild för verksamheten.
  • Göra det enkelt för så många kollegor som möjligt att äta lunch tillsammans. Långbord med plats till många gör relationsunderverk enligt en studie från Harvard.
  • Bjuda på lunch och ”afternoon tea” istället för middag.
  • Se till att det finns tema för AW umgänget så att det inte bara blir jobbprat bekanta kollegor emellan. Många företag hade exempelvis ”Game of Thrones”-AW i samband med säsongstarten.
  • Göra det enkelt för medarbetarna att frivilligt utöva nya eller gamla fritidsintressen tillsammans. Idrottsaktiviteter är redan vanligt förkommande, men vi kan säkert också hitta aktiviteter att dela för dem som inte vill springa marathon eller ligga på yogamattan.


Otveksamt är det så att individanpassning är nödvändigt om vi i det moderna arbetslivet ska odla de vänskapliga relationerna kollegorna emellan. Det fordrar sitt av oss chefer, men det är självklart mödan värd om vi lyckas öka produktiviteten. Och som grädde på moset får även vi chefer loss lite mer egen fritid och ryktet av att vara en innovativ och modern chef!


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen