Att ta ledigt är inte ett omtänksamt chefsbeteende

Det rinner inte en droppe svenskt blod i mina ådror, men jag sväller över av stolthet då jag ser H&Ms pågående rekryteringskampanj i Houston och Philadelphia. Det svenska företaget uppmanar till att ta ledigt ”Swedish-style”. H&Ms USA-chef Daniel Kulle säger följande till amerikanerna som anser att vi 5-veckors-semester-européer är oseriösa slöfockar:

"But the productivity is what counts. If you feel you are happy and rested, you'll do better job."

USA är det enda utvecklade landet i världen där arbetsgivarna inte är tvungna att ge anställda semester. De som har ett jobb som erbjuder semester plockar i snitt ut 16 dagar ledighet. Det är en vecka mindre än för tjugo år sen. Men det är inte bara kvantiteten men också semesterkvaliteten som har urholkas i no-vacation-nationen USA. Tack vara smarta telefoner och bärbara datorer arbetar 61% av amerikanerna under semestern.

Den är så himla tjusig H&Ms billboard, men den får mig att grubbla över om dagens Sverige lever upp till förebilden som ett land befolkat av härligt livsbejakande långsemestrande slöfockar? Måhända är det inte bara amerikanerna som urholkar systemet och väljer trötthet framför fritid? För enligt Unionen arbetar 60% av Sveriges chefer under semestern. Och 20% kan inte ta ut fyra veckors sammanhängande ledighet så som lagen förespråkar. Liknande tendenser finns också bland våra medarbetare.

H&Ms kampanj kanske skulle göra nytta även här till lands, men i väntan på det vill jag ge er bästa chefskollegor fem flumfria argument för att ta helt ledigt i sommar:

# All about the money
Semester, en generös förmån eller en omtänksam belöning? Svar: Inget. Semester har sitt historiska ursprung i jakten på produktivitet och tillväxt. Då Sverige 1938 klubbade den första semesterlagen var Riksdagens motiv ”ett ökat behov av rekreation bland arbetarna”. De såg att den ökade mekaniseringen och det högre tempot i produktionen slet ut löntagarna allt snabbare.

# Bad investment
Då Sverige 1938 införde lagstadgad rätt till två veckors betald semester följdes det av en djup oro för att arbetarna skulle spendera sin semester på ohälsosamma aktiviteter som att ”festa, supa och slåss”. Sådant ägnar vi oss inte åt länger. Idag tycks det snarare finnas anledning att oroa sig för att vi spenderar semestern på något så ytterst ohälsosamt som att jobba. Om så är fallet är verksamheters investering i de anställdas produktivitet – genom betald semester – pengar rakt i sjön.

# No doubt
Löntagarsemesterns skapelse byggde mer på sunt förnuft och övertygelse än på vetenskap. Idag har vi kilometervis med forskning som faktisk bevisar att semester är en produktivitetshöjare. Det spelar ingen roll hur roligt jobbet är, alla behöver återhämtning och vila. Att arbeta non-stop är en garanti för produktivitetstapp. Vila ger större kraft, mindre stress och sist men inte minst så gör det oss smartare.

# Too much already
Sverige är tillsammans med Israel de enda av OECD-länderna där genomsnittlig arbetstid per anställd är högre idag än 1990. I Sverige jobbar vi också årligen i snitt 200 timmar mer än anställda i grannländerna Norge, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Frankrike.



Det finns bevisat samband mellan antal arbetade timmar och produktivitet. Om vi utgår ifrån att vi inte har någon form av arbetshandicap här till lands så finns det inga goda skäl till att vi ska behöva arbeta fem veckor mer varje år än tyskar, danskar och norrmän. Snarare är det högst sannolikt att vår produktivitet skulle höjas om vi jobbade mindre och hade ledigt mer.

# Get a life for the sake of…..
Det finns en sak som är viktigare än chefernas produktivitet. Det är medarbetarnas. De utgör trots allt 90% av arbetsstyrkan. Amerikanska företag som är övertygade om vikten av semester ger pengabelöningar till anställda som lämnar kontoret. Enda kravet är att de kopplar bort totalt. Inga mejl. Inga telefonsamtal. Tyska företag stänger ned servern och förbjuder mejl och jobbprat under sommarledigheten. Jag har ett mer effektivt åtgärdsförslag som är gratis och som inte förlitar sig på varken morot eller piska. Det är att chefer tar semester och kopplar bort totalt. Om vi chefer axlar förbildsrollen så kommer garanterat våra medarbetare att följa efter.

Att ta ledigt är inte främst ett omtänksamt chefsbeteende. Det är nödvändigt. Till det bästa för våra verksamheter. Om du inte alls går igång på produktivitet, tillväxt och lönsamhet, så kanske Bertrand Russels ord kan locka dig ut i ostörd ledighet:

”Working less will guarantee happiness and joy of life, instead of frayed nerves, weariness, and dyspepsia."

Så varför inte sommaren 2015 göra så gott vi kan i att stödja vår missionerande chefskollega Daniel Kulle och bevisa honom rätt i att ”Five weeks vacation is possible”. Det är nu vi ska släppa fram den superproduktiva och härligt livsbejakande långsemestrande slöfocken i oss!


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen