Ju-mer-vi-är-tillsammans-lögnen kväver chefers engagemang

Det är roligare om alla är med är far och tioåring dotter absolut överens om. De planerar fredagskvällens mys. Chips, pizza och tv-spel ska det bli. Men om de inte lyckas med att övertala mamma att spela så kommer det inte bli lika skoj. Jag sitter på tunnelbanasätet bredvid och det slår mig att jag inte en enda gång i livet har känt att det blir roligare om alla är med.

Jag är inte misantrop, blyg, tystlåten eller mer socialt inkompetent än genomsnittet. Jag är som hälften av befolkningen introvert, vilket bland annat innebär att jag laddar batterierna och arbetar bäst i eget sällskap, gärna gör saker själv och att jag föredrar små grupper framför stora.

Dagens sociala och samarbetsorienterade arbetsliv är solklart inte drömmen för sådana som mig. Och inte heller för den extroverta hälften av befolkningen enligt hyllmeter med forskning. Trots detta är det rådande och växande arbetslivsidealet att det blir roligare om alla är med.

I januarinumret av Harvard Business Review läser jag om ”Colloberativ overload – Too much teamwork exhaust employees and saps productivity”. I korthet: Ju mindre vi är tillsammans ju gladare vi bli. Under senaste 20 åren har den andel av arbetstiden där vi löser uppgifter tillsammans med andra ökat med mer än 50% på bekostnad av enskilt arbete. Idag spenderar inte sällan chefer och medarbetare 80% av sin arbetstid i samarbeten och interaktion med andra kollegor. Möten, mejl, telefonsamtal slukar arbetstimmarna och föga tid blir över till kritiskt och värdeskapande arbete.

Som åtgärd tas tidiga morgnar och sena kvällar i anspråk och risken för oengagemang, stress och utbrändhet skjuter i höjden. Lägg till att det visar sig vara en väldigt liten andel av oss som faktisk skapar värde för våra verksamheter när vi samarbetar och ju-mer-vi-är-tillsammans-myten känns ännu mer absurd.


Människan tar bäst till sig ny kunskap och är kreativ om den får tänka själv i lugn och ro. Efter en stunds enskilt arbete behöver vi möta andra för att bygga vidare på idéerna. Sen enskilt arbete igen. Så ser den ideella pulseringen ut. Och desto mer komplex och svår uppgift, desto mindre samarbete och mer ”me-time” behövs!

Så kära, chefskollegor. Efter decennier med fokus på hur vi ska få till mer teamarbet, är uppgiften framför oss nu att se till att det blir mindre av just den (icke-värdeskapande) sorten (se tips i artikeln). För våra medarbetares skuld och inte minst för vår egen skuld. Vi chefer är nämligen den gruppen som är mest efterfrågade att samarbeta med och som starkast slits åt alla håll. Vi hinner inte med vårt chefsjobb och engagemanget och arbetslusten dalar. Sen går det på hälsan lös.

Ju mindre vi är tillsammans ju gladare vi bli får bli 2016s chefsmelodi!


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen