Logo aktuellt erbjudanden press nyhetsbrev om chefshuset kontakt Hem tipsa facebook linkedin






Hybridarbetets kluriga chefsavvägningar

Med coronapandemin och uppmaningen att jobba hemifrån har flexibiliteten ökat enormt kring var och när vi jobbar. Skiftet har varit nödvändigt för samhället i stort, men fokus har i mindre utsträckning varit på vad som är bäst för anställd, verksamhet och kund. Det vill säga produktiviteten.

Så snart pandemin tillåter kommer vi chefer därför behöva justera avvägningarna mellan tid och plats, och fatta mer medvetna beslut om bästa arbetssätt. Sannolikt kommer det avvika från såväl pre-corona (09–17 på kontoret) och nu (hemma någon gång mellan 08–22). Framtiden kommer befästa begreppet hybridarbete.

När och var vi utför vårt arbete påverkar energi och fokus, samt möjligheterna till samarbete och koordinering av arbetet med kollegorna. Och det i sin tur avgör hur produktiva vi är på jobbet.

En artikel i MITSloan Management Review ger oss chefer fyra principer att stödja oss på under framtida vägval:

Plats: Se till att kontoret bjuder in till samarbete
Plats: Se till att hemarbetet blir en källa till energi
Tid: Låt ej-jobba-samtidigt tiden boosta fokus
Tid: Möjliggör att jobba-samtidigt-tiden blir basen för koordinering

För konkreta exempel och djupläsning gå till MITSloan Review-artikeln ”Four Principles to Ensure Hybrid Work Is Productive Work”.  


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © Corona Borealis