Logo aktuellt erbjudanden press nyhetsbrev om chefshuset kontakt Hem tipsa facebook linkedin






Konsten att som chef formulera en order som en förfrågan – och få jobbet gjort

Det är tveksamt om befallningar någonsin har varit det bästa sättet för en chef att få jobb gjorda, men 2023 är det med säkerhet inte särskilt framgångsrikt. Att presentera uppgiften som en förfrågan kan vara mer effektivt – OM man mästrar konsten att göra det rätt. Om inte, är sannolikheten stor för ett gensvar utan handling och ansvarstagande, som exempelvis ”Jag ska kolla på det”, ”Jag kan försöka” eller ”God idé, låt oss avvakta”. 

Enligt en artikel i Harvard Business Review är misstaget vi chefer ofta gör att urvattna förfrågan i vår ansträngning att framstå som mjuka och vänliga. Dock är tydliga och välformulerade förfrågningar det bästa för alla involverade, och tipset är att som chef noggrant tänka igenom och formulera:

1. Vad vill du få gjort?

2. Vem vill du ska göra det?

3. När ska det vara klart?

4. Vad krävs för att du ska bli nöjd?

5. Vad är sammanhanget? Förklara varför.

6. Vad gör du om din förfrågan inte tas emot?

 

För konkreta exempel och fördjupning; läs mer i Harvard Business Review-artikeln “Mastering the Art of the Request”.

 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje vecka Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © photoschmidt